Έλεγχος στη διαφήμιση φαρμάκων στο διαδίκτυο

Έλεγχος στη διαφήμιση φαρμάκων στο διαδίκτυο

Αρ. Πρωτ. 14431/26.09.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης
- κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Πληθώρα διαφημίσεων κατακλύζουν καθημερινά το καταναλωτικό κοινό μέσω του διαδικτύου. Ανάμεσα σε δεκάδες διαφημίσεις δεν είναι λίγες αυτές που διαφημίζουν φάρμακα και ειδικά σκευάσματα για την εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους, αυξητικές ορμόνες για σωματική ενίσχυση κα.

Η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, η ταχύτητα στη διάδοση της πληροφορίας και η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία συνθέτουν το πιο πρόσφορο έδαφος για τη διαφήμιση και προώθηση φαρμάκων που δεν έχουν την απαραίτητη έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Το καταναλωτικό κοινό που αγοράζει φάρμακα μέσω του διαδικτύου, τα οποία δεν διαθέτουν το αριθμό έγκρισης από τον ΕΟΦ, ρισκάρει να προμηθευτεί φάρμακα μη εγκεκριμένα, που όσο «αθώα» και αν είναι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Παράλληλα καθώς δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση η κατανάλωση φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία αν συνδυάζεται με άλλη φαρμακευτική αγωγή ή αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό αλλεργιών ή άλλων παθήσεων.
Ιδιαίτερα επιρρεπείς και πιθανοί καταναλωτές αποδεικνύονται οι νέοι, οι οποίοι είναι και πιο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιπλέον, η έλλειψη ενημέρωσης, οι χαμηλές τιμές και η εύκολη στις οποίες προσφέρονται τα συγκεκριμένα σκευάσματα κάνουν την αγορά τους πιο προσφιλή.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Δημόσιας Τάξης
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


- Τι μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να ελέγχονται οι ανεξέλεγκτες ηλεκτρονικές διαφημίσεις φαρμάκων μέσω του διαδικτύου για την προστασία των καταναλωτών;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για την σωστή ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με την αγορά και κατανάλωση φαρμάκων και σκευασμάτων χωρίς ιατρική συνταγή;

Απαντήσεις Υπουργείων